„Aby po śmierci jakowa trudność na potem nie zachodziła” – testament marszałkowej Anny z Chodorowskich 1v. Wiśniowieckiej Dolskiej - Słaby, Agnieszka Anna (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2019)
Przedmiotem artykułu jest edycja testamentu Anny z Chodorowskich Dolskiej 1 v. Wiśniowieckiej, marszałkowej wielkiej litewskiej. Testament poprzedzono krótką notą biograficzną oraz analizą treści, wskazując na zagadnienia możliwe do scharakteryzowania dzięki edytowanemu dokumentowi. Zaliczają się do nich między innymi kwestie relacji rodzinnych, patronackich i fundatorskich w XVIII wieku.