Dzieje wojska Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie w historiografii ostatnich trzech dekad - Tym, Juliusz Stanisław (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2019)
Artykuł poświęcony jest historiografii wojska Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie w ostatnich trzech dekadach. Autor omawia zmiany jakie nastąpiły w historiografii tego tematu w momencie odzyskania niepodległości przez Polskę w latach 1989–1990. Analizuje wspomnienia oraz nowe monografie poświęcone poszczególnym rodzajom broni i służb, wyższym związkom taktycznym, dywizjom i brygadom oraz pułkom, wybranym aspektom formowania i funkcjonowania wojska oraz jego udziału w działaniach wojennych, ponadto prace z zakresu biografistyki wojskowej, a także edycje źródeł. Opisuje zarówno prace historyków polskich, jak i autorów zagranicznych.