Polityka dynastyczna cesarza Septymiusza Sewera (193-211 r.) - Królczyk, Krzysztof (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2018)
Tekst poświęcony został działaniom podejmowanym przez cesarza rzymskiego Septymiusza Sewera, zmierzającym do ugruntowania jego władzy po okresie wojen domowych w Imperium Romanum i wykreowania własnej  dynastii.