Dawna Gruzja w nowych monografiach - Sińczak, Tomasz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2017)
ks. Zurab Kakachishvili, Świadkowie Chrystusa w Gruzji od IV do X wieku, Warszawa 2016, ss. 304 oraz Jerzy Rohoziński, Początki państw. Gruzja, Poznań 2016, s. 358.