Żołnierska terapia na wojenną traumę. Jak odpoczywały armie starożytnego świata greckiego - Kostuch, Lucyna (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2018)
Żołnierska terapia na wojenną traumę Jak odpoczywały armie starożytnego świata greckiego Streszczenie: W literaturze przedmiotu wzrasta zainteresowanie psychiką antycznego żołnierza. Uważa się, że podobnie jak współczesny wojskowy, był on narażony na wojenną traumę. Jednakże nie zadaje się pytania, czy w starożytności starano się zapobiegać mentalnym problemom w armii. Czy dbano o utrzymanie żołnierskiej psyche w dobrej kondycji podczas wojny? W artykule podjęto próbę odtworzenia obrazu żołnierza odpoczywającego podczas przerw w działaniach zbrojnych, starającego się ukoić niespokojnego ducha, umilić sobie czas, rozweselić się. Ze względu na ogrom źródeł w rozważaniach ograniczono się do armii świata greckiego, w tym wojska macedońskiego, które stanowiło podstawę formacji hellenistycznych. Soldierly Therapy for Trauma of War How the Armies of the Ancient Greek World Relaxed Abstract: In the subject literature one can notice a growing interest in the psyche of an ancient soldier. It is thought that he was – like any soldier nowadays – exposed to the trauma of war. However, no one asks a question if there were any efforts in antiquity to prevent mental problems in the army. Did anyone try to keep soldierly mind in a good condition during a war? The article is an effort to reconstruct an image of a soldier who was resting during breaks between military operations, trying to soothe his mind, having a nice time and having fun. Because of the vastness of the sources, the considerations have been limited to the army of the Greek world, including Macedonian army which was the basis of the Hellenistic formations. Słowa kluczowe: grecki żołnierz, wojenna trauma, odpoczynek w armii, psychiatria wojenna Keywords: Greek soldier, combat trauma, leisure in army, military psychiatry