Obrazy Galicji w szkolnych podręcznikach historii do szkół średnich od końca XIX wieku do upadku PRL-u: przyczynek do polityki historycznej - Menz, Mariusz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2017)
Artykuł przedstawia, w jaki sposób autorzy szkolnych podręczników historii prezentowali w nich Galicję. Autor wykazuje, że sposoby prezentowania dawnej prowincji habsburskiej wynikały z dominującej w danym okresie polityki historycznej. Przed 1918 roku podręczniki powstałe w Galicji odzwierciedlały zatem poglądy konserwatywnych stańczyków i akcentowały lojalizm wobec Habsburgów. W okresie II Rzeczypospolitej (po 1926 roku) Galicję przedstawiano jako polski Piemont, co było wynikiem polityki historycznej sanacji. Po II wojnie światowej Galicja była z kolei przedstawiana według założeń ideologii marksistowskiej i odzwierciedlała polityką historyczną państwa komunistycznego.