Licealista – zbyt dorosły na baśnie? Wzorce wychowania w baśniach braci Grimm jako źródło do nauczania przedmiotu Historia i społeczeństwo - Chłosta-Sikorska, Agnieszka (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2017)
Literatura może być wykorzystywana jako środek dydaktyczny podczas lekcji historii. Ilustruje różnego rodzaju fakty i wydarzenia z przeszłości, pomaga stworzyć sytuacje problemowe wymagające szukania rozwiązania. W połączeniu z metodami aktywizującymi pomaga w samodzielnym dochodzeniu do wiedzy. Realizując w szkole ponadgimnazjalnej przedmiot historia i społeczeństwo można analizować baśnie. Zawierają one obraz i doświadczenia przeszłości, wskazując na sposób postępowania charakterystyczny dla danej epoki. Ponadto informacje na temat tego, w jaki sposób wychowywano dzieci i jak próbowano kształtować charaktery dorosłych w znakomity sposób pozwalają prześledzić ideały i cele, do których dążono.