Wielka Brytania i przyczyny kryzysu wenezuelskiego (1902–1903) - Damski, Przemysław Piotr (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2016)
W artykule postawiono pytanie o zaangażowanie Wielkiej Brytanii w wydarzenia skutkujące kryzysem wenezuelskim w latach 1902–1903. Autor stawia tezę, że to właśnie Brytyjczycy byli stroną agresywną w brytyjsko-niemieckim „sojuszu”, który spowodował blokadę statków i portów wenezuelskich w grudniu 1902 roku. Dodatkowo, w przeciwieństwie do Niemiec, główna motywacja rządu Jego Królewskiej Mości nie była wcale chwalebna. Stany Zjednoczone Ameryki nie zdawały sobie sprawy ani z dominującej roli Wielkiej Brytanii, ani też z motywów, którymi się naprawdę kierowała, nie mogły więc zapobiec kryzysowi.