Zaolziański epilog – o kontaktach Pawła Kubisza z redakcją paryskiej „Kultury” - Sylburska, Aleksandra (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2026)
Celem artykułu jest przedstawienie kontaktów Pawła Kubisza, polskiego poety z Zaolzia, z redakcją emigracyjnego miesięcznika „Kultura”. Jednym z celów redaktora pisma, Jerzego Giedroycia, było utrzymanie jedności polskiej kultury, której groził podział na kulturę „krajową” i „emigracyjną”. Utrzymywał kontakt z polskimi pisarzami po obu stronach „żelaznej kurtyny”, jednak przypadek Kubisza był szczególny, ponieważ był zarówno poetą przebywającym poza granicami swojej ojczyzny (w Czechosłowacji), jak i w kraju komunistycznym. Giedroyc miał wiele pomysłów, w jaki sposób mógłby zaangażować Kubisza w swoją działalność polityczną, jednak kres wszelkim planom przyniosła śmierć poety w 1968 r.