Początki współpracy Jerzego Zawieyskiego z redakcją „Tygodnika Powszechnego” w świetle korespondencji do Jerzego Turowicza w latach 1945-1953 - Strzelecka, Małgorzata (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Jerzy Turowicz i Jerzy Zawieyski to intelektualiści, których światopogląd kształtował się w latach 20. i 30. XX w. Poznali się w drugiej połowie XX w., w 1957 r. zostali liderami katolickiego społecznego ruchu Znak. Turowicz jako redaktor naczelny krakowskiego „Tygodnika Powszechnego” najważniejszego w Polsce katolickiego organu prasowego. Zawieyski, jako przywódca ogólnopolskiego ruchu Znak, został posłem na Sejm PRL II-IV kadencji (1957-1968), członkiem Koła Posłów Znak i Rady Państwa. Zawieyski poznał Turowicza 1945 r., gdy ks. Jan Piwowarczyk, u boku arcybiskupa krakowskiego Adama Sapiehy, formułował zespół publicystów nowego ogólnopolskiego periodyku skierowanego do katolickiej inteligencji. Korespondencja, jaką Zawieyski kierował do Turowicza w pierwszym okresie znajomości pozwala ukazać obszary współpracy, wspólne inicjatywy m. in. na polu publicystyki, literatury, teatru, w środowisku skupionym wokół dwóch krakowskich periodyków, „Tygodnika Powszechnego” i miesięcznika „Znak”.