Burnett A., The Roman Provinces 300 BCE–300 CE: Using Coins as Sources, Cambridge University Press 2024, ss. 362. - Wierzbicki, Wojciech (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2026)
Proponowany tekst to recenzja naukowa najnowszej książki brytyjskiego numizmatyka A. Burnetta, pod tytułem The Roman Provinces 300 BCE–300 CE: Using Coins as Sources, wydanej w Cambridge University Press w 2024. Recenzowana praca to omówienie historii mennictwa prowincjonalnego, a także wskazówki metodologiczne pracy z tego typu źródłami.