Źródła ideowe myśli ekonomicznej Adama Doboszyńskiego w latach 30. XX wieku - Dawidowicz, Aneta Sylwia (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
W szeregach polskiej formacji nacjonalistycznej w latach 30. XX wieku znajdowali się wybitni znawcy problematyki ekonomicznej. Adam Doboszyński (1904-1949), był jednym z bardziej wyrazistych i wyróżniających się ideologów i polityków Stronnictwa Narodowego. Był autorem interesującej i nietypowej propozycji ładu ekonomicznego. Czerpiąc z różnorodnych źródeł ideowych Doboszyński sformułował postulaty, których realizacja miała przyczynić się do odnowy narodowego życia społecznego i gospodarczego. Były to: indywidualny warsztat pracy; umiarkowane współzawodnictwo; silne i hierarchicznie zorganizowane społeczeństwo; wolność i godność osobista jednostki.