Cmentarz, polityka, (nie)pamięć. Studium przypadku powojennych losów nekropolii ewangelickiej w Wolsztynie - Górzyński, Makary (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2026)
Przedmiotem artykułu jest rekonstrukcja powojennych losów cmentarza ewangelicko-unijnego w wielkopolskim Wolsztynie. Tekst zawiera studium przypadku administracyjnych działań polskich władz w stosunku do problemu utrzymania, a następnie zamknięcia i likwidacji nekropolii w latach 1945-1974. Z artykułu wyłania się motywowany politycznymi przemianami i kalkulacjami ciąg zdarzeń, których ostatecznym efektem było zlikwidowanie nekropolii, z urządzeniem na jej miejscu osiedlowego zieleńca. Analizowane w artykule, rzadko wykorzystywane materiały archiwalne mogą stanowić punkt odniesienia do badań porównawczych na temat przebiegu, motywów i skutków likwidacji cmentarzy wyznaniowych w polskich miastach drugiej połowy XX wieku.