Ein „lieblichen Taback von guten Geschmack”. : Dystrybucja, wzorce konsumpcji i zastosowanie tytoniu w Gdańsku w okresie wczesnonowożytnym (do początków XIX wieku) - Kubus, Radosław (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Streszczenie: Tytoń pojawił się w Gdańsku XVI wieku. W kolejnym stuleciu używka cieszyła się już w mieście dużą popularnością. Palono ją w długich jednorodnych glinianych fajkach sprowadzanych początkowo z Anglii i Niderlandów. Poza tym zażywano również tabakę i żuto liście tytoniu. Surowiec traktowano jako panaceum na różnego rodzaju choroby. Używano go m.in. w ratownictwie medycznym, którego rozwój w Europie (w tym również w Gdańsku) przypadł na 2. połowę XVIII wieku. Pomimo rzekomo pozytywnych następstw konsumpcji tytoniu, w określonych punktach miasta obowiązywał surowy zakaz jego palenia. Wynikało to z zagrożenia pożarowego, jakie niosło za sobą palenie tytoniu w pobliżu miejsc składów łatwopalnych towarów.