Mała wojna między Sanem, Dunajcem i Karpatami w 1809 roku. : Stracona szansa na sukces Księstwa Warszawskiego? - Baczkowski, Michał (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Wyprawa wojsk Księstwa Warszawskiego na austriacką Galicję, podczas wojny Austrii z napoleońską Europą w 1809 r., miała głównie cel polityczny: przyłączenie tych ziem do Księstwa Warszawskiego. Jej częścią były operacje ofensywne prowadzone w maju 1809 r. pomiędzy rzekami Sanem a Dunajcem. Przedwczesny odwrót bardzo słabych liczebnie sił Księstwa Warszawskiego (kilkuset żołnierzy) ze świeżo zajętych terenów był rezultatem błędnej decyzji naczelnego dowództwa. Działania te wywołały panikę wśród władz austriackich i doprowadziły do przejściowego załamania się administracji austriackiej w środkowej części Galicji. Zaangażowały też nieproporcjonalnie dużo sił austriackich, których zabrakło następnie w decydujących starciach wojny 1809 r. (bitwa pod Raab, bitwa pod Wagram).