Miejskie instytucje opieki nad dzieckiem w Wilnie na początku XX w. - Bołdyrew, Aneta; Mastianica-Stankiewicz, Olga (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł dotyczy instytucjonalnych form opieki nad dziećmi w Wilnie na początku XX w., prowadzonych przez władze miejskie. Wskazano uwarunkowania rozwoju miejskich instytucji socjalnych. Omówiono trzy obszary opieki nad dziećmi i młodzieżą – opiekę w wymiarze pedagogicznym, opiekę zdrowotną i opiekę w sensie formalno-prawnym. Szczególnie ważne były instytucje opiekuńcze prowadzone przez Kuratorium Miejskie nad Biednymi – zwłaszcza ochronki, stacja „Kropla mleka” oraz internat dla chłopców. Badania prowadzono w litewskich i polskich archiwach i bibliotekach, wykorzystano źródła w języku polskim, litewskim, białoruskim i rosyjskim.