Starania matki o edukację syna w świetle korespondencji z archiwum brackiego : Katarzyna Żychlińska i jej syn Stanisław - Żołądź-Strzelczyk, Dorota (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Celem artykułu jest pokazanie starań Katarzyny Żychlińskiej o odpowiednią edukację i bezpieczeństwo syna. Podstawą do tych rozważań są listy Żychlińskiej, w których zwracała się o radę, pomoc i wsparcie w tym zakresie do Daniela Ernesta Jabłońskiego. Listy te przechowywane są w Archiwum Państwowym w Poznaniu w zespole Akta Braci Czeskich. Katarzyna z Bobrownickich wychodziła trzykrotnie za mąż, z drugiego małżeństwa z Piotrem Żychlińskim miała syna Stanisława urodzonego w 1696 r. Kiedy podrósł wysłała go na nauki do Berlina, gdzie opiekować się nim miał Jabłoński, wybitna postać tych czasów, nadworny kaznodzieja królewski, teolog. Przyjmował on do swego domu dzieci wielkopolskich dysydentów i czuwał nad ich edukacją i bezpieczeństwem.