Warmia w czasach saskich - Achremczyk, Stanisław (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
W czasach saskich Warmia miała to szczęście, iż rządzili nią wykształceni, doświadczeni życiowo, wpływowi politycznie biskupi i to wywodzący się z zamożnych senatorskich rodów. Roczne dochody biskupów sięgały od stu tysięcy złotych na początku XVIII wieku do 238 tysięcy złotych w 1772 roku. Dominium warmińskie zostało dotknięte wielką wojną północną, wojną siedmioletni. Charakterystyczne było, iż po wojnach , zarazach szybko się odbudowywało. Biskupi podjęli duże inwestycje sakralne. W połowie XVIII wieku zbudowano aż siedem kościołów pielgrzymkowych a barokowy wystrój otrzymało większość warmińskich świątyń. Budowy nakręcały koniunkturę gospodarczą, dawały pracę wielu warmińskim rzemieślnikom i artystom. Jednocześnie w XVIII wieku przeprowadzono reformę podatków, pojawiły się banki pobożne, urząd lekarza, centralne więzienie, ustanowiono płace dla służby i nauczyciele. Dobrze funkcjonował dwa jezuickie gimnazja w Braniewie i Reszlu. Na Warmii zaszły w tym czasie zmiany korzystniejsze niż w XVII stuleciu.