Zygmunt Krasiński o „słupie lodu chodzącym w gorsecie”, czyli o księżniczce Izabeli Czartoryskiej - Obtułowicz, Barbara (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Artykuł ukazuje portret Izabeli z Czartoryskich Działyńskiej jako panny, nakreślony słowami Zygmunta Krasińskiego, w kontekście starań o jej rękę przez rozlicznych kawalerów. Chociaż kolejka adoratorów była długa uwaga Krasińskiego koncentruje się przede wszystkim na księciu Jerzym Lubomirskim. W listach do niego adresowanych zawarł też najwięcej opinii dotyczących księżniczki. Informacje podane przez poetę zestawiam z innymi źródłami, starając się ustalić na ile był on wiarygodny.