Inne oblicze Augusta III – introwertyk na tronie - Dygdała, Jerzy (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2025)
Z listów cesarskiego ambasadora Heinricha Wilhelma hr. von Wilczka, który zimą 1734 r. towarzyszył w Krakowie królowi Augustowi III i jego małżonce królowej Marii Józefie sporo dowiadujemy się o życiu codziennym polsko-saskiego dworu podczas pobytu na Wawelu. Szczególnie interesujące są zawarte w jednym z listów Wilczka wynurzenia królowej Marii Józefy, pozwalające bliżej określić niektóre cechy osobowości Augusta III. Podczas balu na Wawelu w poniedziałek 26 stycznia 1734 r, podeszła ona do ambasadorowej hrabiny Marii Charlotty Wilczek skarżąc się na postępowanie Augusta III, który nalega na jej szybki wyjazd do Saksonii. Przy tej okazji wskazała na niektóre cechy charakteru Augusta III. Maria Józefa stwierdziła, że królowi odpowiadałby jej wyjazd do Drezna, gdyż pod jej nieobecność nie musiałby tak bardzo udzielać się publicznie. Królowa powiedziała, że dobrze wie jak trudno jest nakłonić Augusta III do takich wystąpień. W komentarzu do tej informacji ambasador Wilczek napisał, że Maria Józefa cieszy się dużym zaufaniem i popularnością wśród polskich dam i ma z nimi bardzo dobry kontakt. Zgodnie z teorią osobowości słynnego szwajcarskiego psychologa Carla Junga Augusta III należałoby zaliczyć do introwertyków, a ścisłe przestrzeganie dworskiej etykiety ułatwiało mu codzienne funkcjonowanie. W przeciwieństwie do męża to królowa Maria Józefa prowadziła aktywne życie towarzyskie, ułatwiając do siebie dostęp innym ludziom z kręgów dworsko-szlacheckich, wydając przyjęcia, grając w karty i tańcząc (będąc nawet w zaawansowanej ciąży!).