Nauki młodego szlachcica w Warszawie stanisławowskiej : Wacław, syn Jana Mikołaja i Ludwiki Chodkiewiczów - Żołądź-Strzelczyk, Dorota; Kowalczyk, Małgorzata Ewa (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Wacław Chodkiewicz (1767-1784) był pierworodnym synem starosty żmudzkiego Jana Mikołaja Chodkiewicza i Ludwiki Marii z Rzewuskich. Rodzice pokładali w nim wielkie nadzieje, dbając o jego staranną edukację, niezbędną szlachcicowi w życiu prywatnym i funkcjonowaniu publicznym. Niniejszy artykuł przybliża więc przebieg i zakres nauk młodego starościca żmudzkiego. Chłopiec uczył się najpierw w domu. Kiedy miał siedem lat został wysłany przez rodziców do Warszawy, gdzie spędził osiem lat, pozostając pod opieką profesora Marcina Nikuty. Bogaty materiał źródłowy, na podstawie którego zrekonstruowano m.in. pobyt młodego Chodkiewicza w stolicy, miejsce jego nauk, przedmioty, których się uczył oraz wyniki jego osiągnięć edukacyjnych jest przechowywany w Archiwum Narodowym w Krakowie. Materiał źródłowy jest ogromny, zważywszy na krótkie, niespełna osiemnastoletnie życie bohatera niniejszego artykułu.