Issue of the Holy Trinity and Marian columns in the Habsburg Monarchy in the 17th–18th centuries (with particular reference to Polish lands) – the state of studies and research demands: Problematyka kolumn Trójcy Świętej i maryjnych w Monarchii Habsburgów w XVII-XVIII wieku (ze szczególnym uwzględnieniem ziem polskich) - stan badań i postulaty badawcze - Polcyn, Julia Zuzanna (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Celem artykułu jest zestawienie stanu badań dotyczącego problemu kolumn Trójcy Świętej i maryjnych, powstających w XVII i XVIII w. Przyjęto podział na historiografie narodowe, współczesnych państw wchodzących w skład byłej Monarchii Habsburgów: Austrii, Czech, Słowacji, Węgier, Polski ( Śląsk i Ziemia Kłodzka), Niemiec, Słowenii, Chorwacji, Rumunii oraz badaczy ze Stanów Zjednoczonych. Pomimo licznych publikacji ( w szczególności czeskich), do tej pory niedostatecznie opracowano zagadnienie wpływu wczesnonowożytnych epidemii na fundacje kolumn Trójcy Świętej i maryjnych. Na pierwszym planie są stawiane raczej walory artystyczne oraz ideowy program kontrreformacyjny. Warto, więc szerzej zainteresować się kwestią środowiska fundatorów, lokalizacją monumetów oraz społecznym wymiarem całego zjawiska.