Udział możnowładztwa polskiego w wyprawie Władysława Jagiellończyka po koronę czeską w 1471 r. - Szybkowski, Sobiesław (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
W niniejszym tekście omówiono problematykę dotyczącą stosunku polskiego możnowładztwa do zabiegów dynastii mających na celu objęcie przez Władysława Jagiellończyka, syna króla Kazimierza Jagiellończyka, tronu czeskiego w 1471 r. Dokonano analizy prozopograficznej grupy osób wywodzących się z możnowładztwa, które osobiście towarzyszył królewiczowi Władysławowi w wyprawie wojennej do Pragi w 1471 r. Jej wyniki wskazują na to, że w wydarzeniach tych uczestniczyli doświadczeni doradcy króla Kazimierza: Stanisław z Ostroroga i Mikołaj z Kutna oraz grupa możnowładczej młodzieży wraz z pocztami konnych zbrojnych. Pod względem pochodzenia terytorialnego wśród możnowładców zaangażowanych w wyprawę po koronę czeską przeważali mieszkańcy Wielkopolski (11), nad możnymi małopolskimi (7).