Kinematografia PRL w perspektywie historii politycznej: Kilka uwag metodologicznych - Witek, Piotr (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Artykuł koncentruje się na analizie założeń metodologicznych wyartykułowanych przez Joannę Szczutkowskią w książce Zagraniczna polityka kinematograficzna PRL w latach 70. XX w. oraz ich realizacji w praktyce badawczej. Analiza ma na celu wykazanie, że metodologiczne deklaracje historyczki rozmijają się z praktyką badawczą, stanowią jedynie retoryczny zabieg mający zamarkować wysoki poziom świadomości metodologicznej autorki. Artykuł pokazuje, że wbrew składanym przez historyczkę deklaracjom o interdyscyplinarności monografii jest ona przykładem klasycznej historii zdarzeniowej i deskryptywnej.