Siege of Saguntum (219 BC) – the ancient foundation of the modern myth - wolny, miron (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2024)
Autor artykułu podjął próbę udowodnienia, że Sagunt został włączony do panteonu miast odgrywających istotną rolę w rolę w historii. Zarówno oblężenie tego miasta przez Hannibala, jak też heroiczna obrona mieszkańców przed Kartagińczykami zostały przedstawione przez antyczne źródła zarówno w sposób żywy, ale też znacząco wyolbrzymiony. Konwencja przedstawiania losów oblężonego miasta była napędzana ideologicznymi celami rzymskiego piśmiennictwa. Oblężenie i heroiczna obrona, jaką mieszkańcy Saguntum podjęli przeciwko najeźdźcom, stały się integralną częścią obrazu, który pokazał, że w zakresie swojej niezłomności Rzymianie i ich sojusznicy przewyższali innych. Motyw bohaterskiej obrony Saguntu, celowo wyolbrzymiony w piśmiennictwie rzymskim, stał się ostoją ideałów konserwatywnych i patriotycznych. Mit stworzony przez rzymskie kręgi literackie doczekał się w późniejszych dziejach zmiany swojej pierwotnej funkcji, aby podkreślić ideę wytrwałości i heroicznej obrony danego narodu.