Przemysław Benken i Robert Borucki, Wojewódzki Komitet Obywatelski "Solidarność" w Koszalinie w 1989 roku. Edycja źródłowa, Koszalin-Szczecin 2020, Instytut Pamięci Narodowej-Oddział w Szczecinie i Archiwum Państwowe w Koszalinie, ss. 408. - Krawcewicz, Arkadiusz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
Recenzja dotyczy pracy autorstwa Przemysława Benkena i Roberta Boruckiego pt. Wojewódzki Komitet Obywatelski "Solidarność" w Koszalinie w 1989 roku. Edycja źródłowa, Koszalin-Szczecin 2020. Autorzy przeanalizowali przebieg kampanii wyborczej na terenie województwa koszalińskiego do Sejmu X kadencji Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej i Senatu I kadencji w wyborach czerwcowych 1989 r., które odbyły się w wyniku porozumień Okrągłego Stołu. Przedstawiono działania podejmowane w trakcie kampanii przez uczestniczące strony: "Solidarność" oraz stronę rządową (reprezentowaną głównie przez Polską Zjednoczoną Partię Robotniczą). Przedstawiono działania prowadzone przez Służbę Bezpieczeństwa w ramach sprawy obiektowej "Parawan" na terenie województwa koszalińskiego w 1989 r.