Encyklopedia ruchu narodowego. Organizacje, wydarzenia, pojęcia, t. 1, red. K. Kawęcki, Warszawa 2022, ss. 330 - Zychowicz, Damian (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
Encyklopedia ruchu narodowego. Organizacje, wydarzenia, pojęcia (t. 1, red. K. Kawęcki, Warszawa 2022) to jedna z najnowszych publikacji wydanych przez Instytut Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Jana Paderweskiego. Jest to publikacją o charakterze słownikowym, obejmująca, zgodnie z tytułem, szeroki wachlarz zagadnień. Cechą charakterystyczną dla tej pozycji jest niezwykla obszerność haseł oraz bogata bibliografia, ale jednocześnie nie jest ona wolna od wad i błędów redakcyjnych, które na szczęście nie przekreślają jej wartości merytorycznej.