XXXIV Ogólnopolska Konferencja Historyków Kartografii „Fortyfikacje na dawnych mapach” - Kowalkowski, Adam (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
W dniach 13–15 października 2022 r. odbyła się w Toruniu kolejna, XXXIV Ogólnopolska Konferencja Historyków kartografii. Organizatorami spotkania były cztery instytucje: Zespół Historii Kartografii przy Instytucie Historii Nauki PAN, Katedra Historii Wojskowej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Muzeum Twierdzy Toruń oraz Katedra Geomatyki i Kartografii Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie. Komitetem Naukowym i Organizacyjnym konferencji kierował płk dr Eugeniusz Sobczyński (UMK), zaś jego członkami byli: dr hab. Maciej Krotofil, prof UMK, dr hab. Dorota Michaluk prof. UMK, dr Mirosław Giętkowski (Muzeum Twierdzy Toruń), dr hab. Beata Konopska, prof. UMCS (UMCS, ZHK przy IHN PAN) i dr hab. Radosław Skrycki, prof. US (US, ZHK przy IHN PAN).