Imitatio, Aemulatio or Comparatio? Demetrius Poliorcetes and his attitude towards Alexander the Great’s accomplishment and legacy - Zieliński, Tomasz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2023)
Artykuł podejmuje problem naśladowania Aleksandra Wielkiego przez Demetriusza Poliorketesa. Pogląd, że imitatio Alexandri stanowiło dominujący stosunek tego władcy do pamięci o Aleksandrze został szeroko zaakceptowany przez współczesnych badaczy. Z tego powodu porównują oni obu władców i oceniają Demetriusza przez pryzmat osiągnięć Aleksandra. Autor stara się zwrócić uwagę na problemy takiego podejścia dla ukazania osiągnięć Poliorketesa. Wskazuje również, że utrudnia nam ono poznanie rzeczywistych celów władcy.