Marsz korpusu inflanckiego wojsk rosyjskich gen. Piotra Lacy’ego w kierunku Warszawy latem 1733 roku - Tomaszewski, Michał (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
Streszczenie: Niniejszy tekst porusza zagadnienia związane z wybuchem konfliktu o tron z polski z 1733-1735. Bezpośrednio dotyczy pierwszych tygodni kampanii 1733 roku tj. wejścia korpusu rosyjskiego gen. Piotr Lacy’ego na terytorium Rzeczypospolitej. Wybuch wojny o sukcesję polską jest tematem wciąż wymagającym pogłębienia. W tekście znajduję się dogłębna analiza marszruty wojsk rosyjskich oraz polskich działań opóźniających. Została poruszony również kwestia organizacji i składu oddziałów Lacy’ego. Ponadto, artykuł wzbogacony jest o opracowane przez autora mapy przedstawiające trasę marszu korpusu.