Duszpasterstwo wojskowe na obszarze diecezji chełmińskiej w pierwszej połowie XIX wieku - Jodkowski, Marek (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
W 1810 r. na obszarze Prus Zachodnich regularną posługę duszpasterską 856 katolickim żołnierzom zapewniali księża należący do różnych diecezji. Garnizony bez opieki pastoralnej znajdowały się w diasporze katolickiej, pozbawionej struktury parafialnej. Po ogłoszeniu bulli Piusa VII De salute animarum w 1821 r., znaczna część zachodniopruskiej prowincji znalazła się w granicach diecezji chełmińskiej. Od 1832 r. ustanawiano duszpasterzy w garnizonach. Na ogół nie byli oni jednak etatowymi pracownikami wojska. Garnizonami usytuowanymi w diasporze katolickiej opiekowali się najczęściej zamiejscowi księża.