Lud – zapomniany komponent polskiej historii - Wijaczka, Jacek (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2021)
Niniejszy tekst jest artykułem recenzyjnym dotyczącym książki Adama Leszczyńskiego poświęconej historii wyzysku chłopów, mieszczan i robotników w dziejach Polski. Moje uwagi odnoszą się głównie do epoki wczesnonowożytnej i pominiętej przez autora książki roli Kościoła rzymskokatolickiego w tej historii.