Polskie mogiły żołnierskie w Lewancie - Przybylak, Michał (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
Podczas drugiej wojny światowej Polacy walczyli niemal na wszystkich frontach. Świadectwem tego są mogiły i cmentarze, na których spoczywają polscy żołnierze. Prezentowany artykuł ma na celu przedstawienie nekropolii znajdujących się w Lewancie – na terytorium obecnej Syrii, Libanu, Izraela i Autonomii Palestyńskiej. Ziemie tych państw są miejscem wiecznego odpoczynku niemal 400 żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych. Ponadto spoczywają tu Polacy walczący w pierwszej i drugiej wojnie światowej w mundurach niemieckich i francuskich. Jak dotychczas cmentarze te nie były przedmiotem żadnego kompleksowego opracowania, poniższy artykuł jest więc próbą uzupełnienia tej luki.