Losy duchowieństwa polskiego więzionego w niemieckich obozach koncentracyjnych w latach 1940-1945 na przykładzie ojców Misjonarzy - więźniów KL Auschwitz i KL Dachau - Gorajczyk, Marta Małgorzata (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
W pracy omówiono następujące zagadnienia: losy księży ze Zgromadzenia Księży Misjonarzy Wincentego a Paulo w Krakowie, aresztowanych 15 lipca 1940 r.; ich pobyt w areszcie na Montelupich w Krakowie, w niemieckich obozach koncentracyjnych Auschwitz i Dachau w latach 1940–1945 i problem KZ-syndromu. Praca powstała na podstawie materiałów znajdujących się w Archiwum Polskiej Prowincji Zgromadzenia Księży Misjonarzy i innych archiwach kościelnych oraz opracowań naukowych. Celem pracy było odtworzenie historii aresztowania oraz osadzenia księży misjonarzy w niemieckich obozach koncentracyjnych, ustalenie listy zamordowanych oraz udokumentowanie losów tych, którzy przeżyli.