„Aby wiedzieli, gdzie gniazdo nasze leży i skąd przodków naszych originem mamy”. Genealogia Topolskich herbu Nałęcz z ziemi sanockiej z XVII wieku - Długosz, Katarzyna Lena (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2021)
Wiedza na temat własnego pochodzenia i koligacji rodzinnych była istotna dla przedstawicielu stanu szlacheckiego. Wyróżniało to szlachtę na tle pozostałych stanów społecznych, także definiowało ich jako grupę. Wywody genealogiczne szlachta zamieszczała w księgach sądowych najczęściej po to, żeby udowodnić swoje szlachectwo. W siedemnastowiecznych księgach grodzkich sanockich rzadko można spotkać takie szlacheckie wywody genealogiczne. Wyjątkowym przykładem jest genealogia rodziny Topolskich. Artykuł stanowi analizę wywodu genealogicznego spisanego przez Sebastiana Topolskiego w 1646 roku.