Społeczno – gospodarczy obraz Sławatycz w świetle inwentarzy (1679-1764) (dawny powiat brzeskolitewski województwa brzeskolitewskiego). - Panasiuk, Adam (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2022)
Sławatycze są dawnym miastem prywatnym (obecnie wsią), położonym w okresie I Rzeczypospolitej na pograniczu etniczno-państwowo-kulturowym, co znalazło swoje odbicie w charakterze tego miasteczka. Jest to jedno z 15 miasteczek dawnego powiatu brzeskolitewskiego (Wielkiego Księstwa Litewskiego), które uzyskało status miasta w XVI w., a utraciło go w XIX w. W XVII i XVIII w. wielcy właściciele ziemscy przeprowadzali spisy gospodarcze swoich posiadłości; jednym z takich spisów jest zachowany inwentarz Sławatycz, sporządzany w latach 1656–1765 w nierównych odstępach czasu. Jest to łącznie kilkanaście różnych zestawów danych z różnych lat. Materiały te pozwalają zrekonstruować życie gospodarcze i społeczne oraz układ przestrzenny. Wspomniane inwentarze nie zostały dotąd opracowane jako całość.