Tracki śpiewak w Pierii: mit o Orfeuszu a polityka hellenizacyjna władców Macedonii - Nawotka, Krzysztof (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2020)
Tomasz Mojsik, Orfeusz między Tracją a Pierią. Mit, kult i tożsamość macedońska, Białystok 2019, Polskie Towarzystwo Historyczne, Monografie 1 Książka M. Mojsika stanowi próbę analizy komponentu pieryjskiego w mitach o Orfeuszu, będącego punktem wyjścia do rozważań nad problematyką etniczności i tożsamości macedońskiej. Zdaniem Autora mit o Orfeuszu wywodzi się z Pierii, a jego konotacje trackie są późniejsze i wtórne. Rozwój mitu o pieryjskim Orfeuszu i jego rozpowszechnienie w Grecji było - zdaniem - Autora powiązane z polityką kulturalną króla Archelaosa. Książka Mojsika oparta jest w decydującej o analizę źródeł literackich, bardzo często fragmentarycznych i późnych, często bizantyjskich. Odrzucane są te świadectwa źródłowe, które wskazują na trackie korzenie mitu o Orfeuszu, w tym na pierwotnie tracki charakter Pierii. Autor w niewielkim stopniu bierze pod uwagę inskrypcje i zupełnie nie uwzględnia świadectwa źródeł numizmatycznych. Niniejszy tekst jest artykułem recenzyjnym. Wskazuje on na zalety recenzowanej książki oraz na jej słabości, w tym zwlaszcza nie uwzględnienie w wystarczającej mierze źródeł dokumentarnych oraz nie docenianie komponentu trackiego mitów o Orfeuszu