Miasta i migracje w Rzeczypospolitej przedrozbiorowej. Zarys problematyki. - Wyżga, Mateusz Paweł (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2020)
W artykule przybliżono badania nad historią migracji w kontekście miast przedprzemysłowych. Zarysowano wybrane źródła i metody, zdatne do analizy tego zjawiska w realiach Rzeczypospolitej przedrozbiorowej. Omówiono również mechanizmy przepływów ludnościowych wiejsko-miejskich, ich związek z sieciami migracyjnymi, gospodarką i rynkiem pracy, jak również tłem społeczno-gospodarczym przemieszczeń ludnościowych.