Podwójnie nieudane opracowanie (D. K. Markowski, Dwa powstania. Bitwa o Lwów 1918, Wydawnictwo Literackie, Warszawa 2019, ss. 484) - Kozubel, Marek Bogdan (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2019)
Kontrowersyjne relacje Polaków i Ukraińców w XX wieku doczekały się wielu interesujących oraz wartościowych opracowań. Część polskich historyków poświęca swe badania zagadnieniu wojny polsko-ukraińskiej z lat 1918-1919. Jej najsłynniejszym epizodem były walki o Lwów w listopadzie 1918 roku. Do grona badaczy wspomnianego tematu dołączył Damian Karol Markowski, autor monografii dotyczących losów Kresów Wschodnich podczas II wojny światowej i pierwszych lat powojennych. Celem recenzji jest ocena jego nowego opracowania poświęconego listopadowym walkom o Lwów.