Artysta i artylerzysta – o służbie wojskowej Adama Bunscha w latach 1915–1945 - Benken, Przemysław (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie mało znanej historii służby wojskowej Adama Bunscha w armii austro-węgierskiej i polskiej w latach 1915–1920 i 1939–1945. Bunsch, który wywodził się ze znanej krakowskiej rodziny (jego ojciec był rzeźbiarzem, a brat po II wojnie światowej został popularnym polskim pisarzem), był do tej pory szerzej znany przede wszystkim ze swojej pracy artystycznej, jako plastyk i dramaturg. Jednakże wydaje się, że miał istotne dokonania także jako żołnierz służący w jednostkach artylerii podczas wojny polsko-ukraińskiej i polsko-bolszewickiej, a także w latach 1939–1940. Bunsch odegrał również istotną rolę jako oficer oświatowy służąc w 1. Dywizji Pancernej generała Stanisława Maczka w Wielkiej Brytanii. The aim of this article is to present a very little known history of Adam Bunsch’s military service in Austro-Hungarian and Polish armies between 1915–1920 and 1939–1945. Bunsch, who descended from well-known Cracowian family (his father was a sculptor, his brother became a popular Polish writer after the II World War), has been so far widely known mainly for his art work as a visual artist and playwright. It seems however that he had significant achievements as a soldier serving in various artillery units during Polish-Ukrainian and Polish-Bolshevik wars and between 1939–1940. Bunsch also played vital role as educational officer serving in general Stanislaw Maczek’s 1. Armored Division in Great Britain.