Rozwój kariery politycznej Lucjusza Korneliusza Sulli w latach dziewięćdziesiątych I wieku przed Chr. - Ładoń, Tomasz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2018)
Celem autora artykułu było określenie politycznej roli, jaką L. Korneliusz Sulla odgrywał w Republice Rzymskiej w latach dziewięćdziesiątych I wieku przed Chr. Autor skupił się przede wszystkim na karierze urzędniczej Sulli. Omówił kwestie chronologiczne z nią związane, przedstawił powody rezygnacji Sulli ze startu w wyborach na edyla, szczegółowo zaprezentował także genezę walki Sulli o uzyskanie pretury miejskiej, sprawowanie przez Sullę tego urzędu oraz początek kampanii o konsulat zahamowanej przez wybuch wojny ze sprzymierzeńcami. Według autora artykułu ważnym wydarzeniem dla rozwoju dalszej kariery politycznej Sulli było zerwanie sojuszu z G. Mariuszem i stopniowe zbliżanie się do factio Metellusów zakończone zawarciem formalnego sojuszu, przypieczętowanego małżeństwem Sulli z Cecylią Metellą.