Mitrydates VI Eupator, jego potomkowie i Sarmaci. Wpływy świata irańskiego na Królestwo Bosporańskie - Halamus, Michał (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2018)
Celem tego artykułu jest omówienie wpływów świata irańskiego na północne wybrzeża Morza Czarnego, a w szczególności Królestwo Bosporańskie, od momentu włączenia tych terenów do Królestwa Pontyjskiego, znajdującego się pod rządami Mitrydatesa VI Eupatora. Bospor Kimmeryjski przez wiele stuleci był obszarem o dużym zróżnicowaniu etnicznym. Analiza materiału archeologicznego z tych terenów pokazuję, że od pierwszego w. p.n.e. począwszy, nastąpił znaczący wzrost znaczenia ludności etnicznie niegreckiej, określany przez badaczy mianem „sarmatyzacji”. Pomimo tego, że materiał źródłowy pokazuje gwałtowny wzrost znaczenia ludności etnicznie niegreckiej w życiu codziennym Królestwa Bosporańskiego, to w dalszym ciągu poświadczone jest funkcjonowanie typowych dla świata greckiego instytucji, jakimi były rada miejska i zgromadzenie ludowe. Co więcej, wskazać można przykłady potomków koczowniczych Sarmatów, którzy w jakimś stopniu ulegli hellenizacji, co pokazuje, że wspomniana „sarmatyzacja” była tylko jednym z procesów zachodzących na północnych wybrzeża Morza Czarnego w starożytności.