Kompleks Olimpijski w Berlinie w 1933 roku – geneza koncepcje i cele. Idea olimpijska w III Rzeszy w procesie stabilizacji reżymu narodowosocjalistycznego cz. 2 - Stępiński, Miłosz (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2017)
Powstanie Kompleksu Olimpijskiego w Berlinie powszechnie wiązane jest z XI. Letnimi Igrzyskami Olimpijskimi, zorganizowanymi w nazistowskim Berlinie w dniach 1–16 sierpnia 1936 roku. W drugiej części artykułu opisano proces podejmowania decyzji dotyczących budowy, a w zasadzie rozbudowy Kompleksu Olimpijskiego. Przedstawiono działania osób odpowiedzialnych za ten proces oraz wpływ Adolfa Hitlera i Wernera Marcha na ostateczną wersję projektu obiektów. Oprócz tego przedstawiono harmonogram prac przygotowawczych, problemy finansowe i prawne, a także trudne negocjacje z właścicielami, klubami sportowymi i organizacjami, które zarządzały terenami w dzielnicy Gruenewald, gdzie budowano stadion i przyległe do niego obiekty. Wszystkie te procesy odbywały się w specyficznej otoczce nazistowskiej propagandy, której wybrane przykłady opisano również w tekście.