Oculi plus vident quam oculus... Pierwszy statut Akademii Ciekawych Natury (Academia Naturae Curiosorum) - Pękacka-Falkowska, Katarzyna (Klio - Czasopismo Poświęcone Dziejom Polski i Powszechnym, 2017)
Akademię Ciekawych Natury (Academia Naturae Curiosorum) założyło w 1652 roku w Schweinfurcie czterech lekarzy. Została ona pomyślana jako przedsięwzięcie kolektywne, mające na celu zgłębianie tajemnic natury. Jej głównym zadaniem było polepszanie nie tylko stanu medycyny, lecz także botaniki, aptekarstwa i rei naturali, tj. nauk przyrodniczych. Od początku wśród członków Akademii i tych, wśród których budziła ona podziw, znalazły się także osoby z I Rzeczypospolitej (przede wszystkim protestanci z Prus Królewskich). W materiałach zaprezentowano polski przekład najstarszego statutu Akademii obowiązującego do 1670 roku.