Najnowsza bibliografia emigracyjnych druków periodycznych – analiza i ocena - Kiper, Daniel (Kwartalnik Historyczny, 2026)
Artykuł jest wynikiem refleksji nad publikacją pt. Bibliografia historii Polski XIX i XX wieku, t. 3: 1865–1918, wol. 4 (Warszawa 2024). Tekst stanowi rezultat pogłębionej analizy treści książki. Zawiera również uwagi i uzupełnienia wynikające z krytycznej lektury oraz refleksji merytorycznej.