Kto schrystianizował Polskę? Źródła tradycji o Mieszku i we wstępie do Żywotu Tradunt św. Stanisława - Żmudzki, Paweł (Kwartalnik Historyczny, 2025)
Artykuł poświęcony jest źródłom dowartościowania dziejowej roli Mieszka I w Żywocie Tradunt św. Stanisława. Anonimowy hagiograf uznał, że przed ślubem z Dąbrówką Mieszko I został ochrzczony przez św. Wojciecha. W ten sposób zasługa chrystianizacji Polski, wbrew wcześniejszej tradycji historycznej, została przeniesiona z Dąbrówki na Mieszka I. Inspiracją dla tego nurtu były pochwały konwersji pierwszego chrześcijańskiego władcy Polski w kronikach Galla Anonima i Wincentego Kadłubka. Jednak dopiero u schyłku XIII w. w śląskiej Kronice polskiej pojawił się pomysł, by na Mieszka I przenieść zasługi chrystianizacyjne wcześniej łączone z kim innym, m.in. z Bolesławem Chrobrym. Żywot Tradunt to jeden z kilku czternastowiecznych utworów, w których opowieść o chrzcie Polski jest układana tak, aby powiększyć sławę Mieszka I.