Badania nad zbrodnią pomorską 1939 z perspektywy historyka, prokuratora, archeologa i etnologa - Ceran, Tomasz; Góra, Mieczysław; Kobiałka, Dawid; Krupa-Ławrynowicz, Aleksandra; Mazanowska, Izabela (Kwartalnik Historyczny, 2025)
Współczesne badania zbrodni z okresu II wojny światowej wymagają interdyscyplinarnego podejścia i nowej perspektywy badawczej. Na przykładzie zbrodni pomorskiej 1939, czyli eksterminacji polskiej ludności cywilnej, osób chorych psychicznie oraz miejscowych Żydów w pierwszych miesiącach okupacji niemieckiej na terenie przedwojennego województwa pomorskiego, historycy, prokurator, etnolog i archeolog opisują cel ich badań i sposób prowadzenia, a także wyjaśniają, dlaczego współpraca między różnymi dyscyplinami jest niezbędna.