Polityka (zdrowotna) doby rozbiorów. Bojkot niemieckich uzdrowisk i miejscowości wypoczynkowych przez Polaków na przełomie XIX i XX wieku - Szlanta, Piotr (Kwartalnik Historyczny, 2024)
Artykuł poświęcony jest bojkotowi niemieckich uzdrowisk i miejscowości wypoczynkowych, do którego wzywała polska prasa na przełomie XIX i XX w. Organizowano go oddolnie, na znak protestu przeciw polityce germanizacji prowadzonej w zaborze pruskim. Bojkot miał także zwiększyć popularność uzdrowisk znajdujących się na ziemiach polskich. Spierano się przy tym, czy należy obejmować nim leżący na Kaszubach, a więc „polski” Sopot, czy nie. Wezwania do bojkotu zaniepokoiły władze niemieckie, lecz przyniosły ograniczone efekty. Spadek liczby kuracjuszy okazał się przejściowy. Przyczyną była m.in. niewystarczająca jakość usług oferowanych przez ośrodki wypoczynkowe leżące na ziemiach polskich.