Czym był krakowski Okół? - Okniński, Piotr (Kwartalnik Historyczny, 2024)
Okół, określany początkowo przez źródła „nowym miastem” (nova civitas), stanowił autonomiczne terytorium, funkcjonujące w pierwszej połowie XIV w. w obrębie krakowskiego zespołu osadniczego. Powszechnie przyjmuje się, że powstał w wyniku decyzji Władysława Łokietka. Jego geneza i status prawnoustrojowy pozostają jednak przedmiotem zawiłych dyskusji historiograficznych, mających duże przełożenie na ogólną wiedzę o mechanizmach kolonizacji na prawie niemieckim na ziemiach polskich.