Jan Hupka – aktywność społeczno-polityczna na terenie Galicji do 1914 roku - Sikorski, Tomasz; Wątor, Adam (Kwartalnik Historyczny, 2024)
Celem artykułu było ukazanie postaci Jana Hupki, ziemianina, konserwatysty, odgrywającego istotną rolę w polskim życiu politycznym i społecznym autonomicznej Galicji. Hupka był działaczem samorządowym, publicystą i politykiem konserwatywnym. Był także założycielem i członkiem Klubu Konserwatywnego, Stronnictwa Prawicy Narodowej, posłem na Sejm Krajowy. Należał do założycieli Polskiego Towarzystwa Emigracyjnego we Lwowie. Głównym jego celem była opieka i pośrednictwo pracy dla polskiego wychodźstwa zarobkowego oraz promocja kolonizacji. Lojalistycznie nastawiony wobec Wiednia, pozostał gorącym zwolennikiem rozwiązania austro-polskiego, realizowanego konsekwentnie także po wybuchu Wielkiej Wojny. Nabyte przed 1914 r. doświadczenia wykorzystał wówczas do zaangażowania politycznego w obozie aktywistycznym.